Prelims Daily MCQs (04/01/2023)


Questions


Answer Key

1
c
6
b
11
b
2
a
7
c
12
a
3
b
8
c
13
a
4
d
9
c
14
c
5
d
10
b
15
c

One course to ACE Prelims 2023

(Includes Lectures + Prelims Test Series + one to one mentorship + Daily practice questions (DPQs) + CSAT + Doubts resolution support)

(5% Extra off till 8th Jan 2023)


Detailed Explanation

Q1.  Recently, which one of the following became the 1st state in India to release a dedicated semiconductor policy?

(a) Rajasthan

(b) Punjab

(c) Gujarat

(d) Odisha

Answer: (c)

Explanation:

Gujarat is the first state in India to release a dedicated semiconductor policy. The government has also proposed to develop a special ‘Semicon City’ as a part of the Dholera Special Investment region.

Under the Gujarat Semiconductor Policy 2022-27, Gujarat Government will provide heavy subsidies on power, water and land tariffs for entrepreneurs who are interested in investing in semiconductors or display fabrication manufacturing in Gujarat.


Q2. Consider the following statements about Yanomami Tribe:

  1. The Yanomami are the largest relatively isolated tribe in Africa.
  2. The Yanomami people live in large circular and communal houses called Yanos or Shabonos.

Which of the statement(s) given above is/are incorrect?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (a)

Explanation:

Statement 1 is incorrect: The Yanomami are the largest relatively isolated tribe in South America. They live in the rainforests and mountains of northern Brazil and southern Venezuela.


Q3 With respect to the High courts in India, the President has which of the following powers?

  1. Deciding the matter of dispute in case of age of a Judge of a High Court.
  2. Excluding the jurisdiction of the High Court from any Union territory
  3. Determining the strength of the High court.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

Explanation:

Statement 1 is correct: If any question arises as to the age of a Judge of a High Court, the question shall be decided by the President after consultation with the Chief Justice of India and the decision of the President shall be final [Article 217(3)].

Statement 2 is incorrect: Under Article 230 (1) of Indian Constitution, the Parliament (NOT PRESIDENT) may by law extend the jurisdiction of the High Court to, or exclude the jurisdiction of the High Court from, any Union territory.

Statement 3 is correct: Under Article 216 of the Indian Constitution, a High Court shall consist of a Chief Justice and such other Judges as the President may from time to time deem it necessary to appoint.


Q4. Consider the following statements.

  1. Morley Minto reforms separated for the 1st time provincial budgets from the central budget.
  2. Indian Council act of 1861 allowed Members of the legislative council to move resolutions on the budget.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Correct answer: (d)

Explanation:

Statement 1 is incorrect: Montague Chelmsford reforms separated for the 1st time provincial budgets from the central budget.

Statement 2 is incorrect: Morley Minto reforms allowed Members of the legislative council to move resolutions on the budget.


Q5. Which one of the following statements with reference to Electronic Voting Machine In India is not correct:

(a) If an EVM of a particular polling station goes out of order, the same is replaced with a new one.

(b) EVMs were first used in elections in Kerala in 1982.

(c) EVMs do not require electricity.

(d) VVPATs with EVMs were used for the first time in the 2014 Lok sabha elections.

Answer: (d)

Explanation:

Statement d is incorrect: VVPATs with EVMs were used for the first time in a bye-election from the 51-Noksen (ST) Assembly Constituency of Nagaland.


Q6. Consider the following statements regarding Global Initiative on Sharing All Influenza Data:

  1. GISAID is a public platform started by Doctors Without Borders in 2008 for countries to share genome sequences.
  2. This helps researchers understand how the viruses evolve, spread and potentially become pandemics.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

Explanation:

Statement 1 is Incorrect:-  GISAID is a public platform started by the World Health Organization (WHO) in 2008 for countries to share genome sequences.

India has shared nine whole genome sequences of the novel coronavirus (SARS-CoV-2) with the Global Initiative on Sharing All Influenza Data (GISAID).


Q7. In the context of the President's address in the Parliament, consider the following Statements:

  1. If at the time of the commencement of the first session of the year, Lok Sabha is not in existence and has been dissolved, and Rajya Sabha has to meet, Rajya Sabha can have its session without the President's Address.
  2. Discussion on matters referred to in the President’s Address takes place on a Motion of Thanks moved by a member and seconded by another member.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

Explanation:

Article 87 provides for the special address by the President. Clause (1) of that article provides that at the commencement of the first session after each general election to the House of the People and at the commencement of the first session of each year, the President shall address both Houses of Parliament assembled together and inform Parliament of the causes of its summons.

Such an Address is called 'special address'; and it is also an annual feature. No other business is

transacted till the President has addressed both Houses of Parliament assembled together.


Q8. With reference to “Project Cheetah’, consider the following statements:

  1. It is a one-of-a-kind project in which a species is being restored in the country by bringing it from out of the country.
  2. Reliance Industries became the first corporate which has come forward to support “Project Cheetah” under CSR.
  3. The first batch of Cheetah would be soft released in the enclosure with GPS Satellite transmitters.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

Explanation:

Statement 2 is incorrect:

Indian Oil is the first corporate which has come forward to support the “Project Cheetah” under CSR, as the project has not only national importance but is also essential for balancing the ecosystem. Cheetah has a very special significance for the national conservation ethic and ethos. Understanding this, Indian Oil is aiding the cause of bringing the Cheetah back to India, which would have equally important conservation ramifications.


Q9. Consider the following statements, regarding ‘GreenCo Rating System’:

  1. The Green Companies (GreenCo) Rating System has been developed by the Federation of Indian chambers of commerce and industry (FICCI).
  2. The system evaluates the companies on 10 broad green parameters, including, renewable energy use.
  3. It also evaluates GreenHouse Gases (GHG) reduction.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 3 only

Answer: (c)

Statement 1 is incorrect: The Green Companies (GreenCo) Rating System has been developed by the Confederation of Indian Industry (CII).


Q10. Consider the following statements with respect to the Aircraft carrier, Fujian:

  1. It is South Korea’s first domestically designed and built catapult aircraft carrier
  2. The Fujian has been fitted with the latest launch technology -the Electromagnetic Aircraft Launch System (EMALS).

Which of the statements given above is/are correct

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Correct answer: (b)

Explanation:

Statement 1 is incorrect:-

The Fujian is China’s first domestically designed and built catapult aircraft carrier.

China now has the most number of aircraft carriers after the U.S.

The Fujian has been named after China’s eastern coastal province which lies across from Taiwan.



CSAT Questions and Solutions

Q11. A, B, C, D, E, F, G and H are eight friends, of which A, B, C and D are male while E, F, G and H are female. The average food consumption for all males is 72 kg and that for all females is 50 kg. When T, a female, joins the group, the average food consumption for the whole group becomes 67 kg. What is the average food consumption for all females in the group now?

(a) 63 kg

(b) 67 kg

(c) 65 kg

(d) 61 kg

Answer: (b)

Explanation:

Let the current age of the son be x years and age of the father be y years.

∴ 2x + 1 = y ... (i)

Five years later, the ages will be (x + 5) and (y + 5) years respectively.

∴ (x + 5) + 28 = y + 5

∴x + 28 = y ... (ii)

Solving (i) and (ii); x = 27 and y = 55

Hence, their respective ages seven years ago would have been 20 years and 48 years, respectively.

∴ Required ratio = 48 : 20 = 12 : 5



Q12. The current age of the father is one year more than twice the current age of the son. Five years later, the father’s age will exceed the son’s age by 28 years. What was the ratio of the ages of the father and the son seven years ago?

(a) 9 : 7

(b) 12 : 5

(c) 11: 4

(d) 7 : 3

Answer: (a)

Explanation:

Original total consumption of the group = (72 × 4) + (50 × 4) = 288 + 200 = 488 kg

Total consumption of the group after T joins = 67 × 9 = 603 kg

∴ T’s consumption = 603 – 488 = 115 kg

∴ Total consumption for all five females = 115 + (50 × 4) = 315 kg

∴ Required average consumption = 315/5 = 63 kg

Hence, option a.


Q13. Let P6KG and V6X be four digit and three digit numbers respectively, where each letter represents a different digit greater than 4. If the difference between the numbers is 7711, then what is the value of the sum of G and X?

(a) 11

(b) 16

(c) 15

(d) 14

Answer: (a)

Explanation:

Sum of G and X = 6 + 5 = 11



Q14. A man wants to reach a window which is 40 feet above the ground. The distance from the foot of the ladder to the wall is 9 feet. How long should the ladder be?

(a) 81

(b) 54

(c) 41

(d) 40

Answer: (c)

Explanation:

Use Pythagoras theorem


Q15. Answer the questions based on the sequence of digits given below.

259467810130004323003487048132490130567801139

How many digits in the above series immediately follow a digit that is a multiple of 4?

(a) 7

(b) 8

(c) 9

(d) 10

Answer: ( c )


CSAT 360 + Mentorship from UPSCprep.com | Simplify your UPSC journey!
Early Bird discount code - CSAT360(Valid till 8th Jan)StructureCSAT 360 Course includes CSAT 360 - Complete coverage cum revision of CSAT for PrelimsPrelims Test Series - includes 5 CSAT TestsOne to one mentorship (details below) CSAT 360 Complete coverage of all CSAT Topics - Maths, Logical…
Previous Post

Next Post